Ideeënfase: STARRT

Situatie
De ideefase stond voor het uitwerken van vier integrale ontwerpen binnen de groep. Dit was gedaan op basis van de deelvragen die in de definitieve probleemstelling staan.

Taak
Het was mijn taak één van deze ontwerpen voor mijn rekening te nemen. Bij de opdracht hoorde ook de creatie van twintig oplossingsschetsen, een morfologische kaart en twee spuugmodellen.

Activiteiten
Eerst had ik voor bijna alle deelvragen een A3 vel gevuld met mogelijke oplossingen. Bijna alle deelvragen omdat sommige niet concreet genoeg geformuleerd waren om er goede ideeën voor te kunnen schetsen. Mijn ontwerpbegeleider had via feedback laten weten hoe de ontwerpgroep deelvragen de volgende keer beter kan opzetten. Namelijk door uit te gaan van functies.

Nadat alle groepsleden hun doodles hadden afgerond zijn we gezamenlijk begonnen aan de morfologische kaart. Hiervoor was een online tekenvel gedeeld via Google docs zodat de groepsleden per deelvraag een aantal schetsen konden selecteren en plaatsen. Vervolgens had ik de tekeningen in de morfologische kaart gezet. De kaart was uitgeprint op A0 formaat en op een bord gehangen wat een sterke visuele presentatie opleverde.

Vanuit de morfologische kaart had ik voor elk deelprobleem een oplossing gekozen en dit aangegeven via een belijning. Elke keuze is beargumenteerd wat staat omschreven in het verslag van de ideefase. De keuzes waren verder uitgewerkt tot een integraal idee waarvan een schets was gemaakt, ondersteund door twee spuugmodelletjes. Het integraal ontwerp is nu gereed voor de conceptfase.
   
Resultaat
Het resultaat van mijn handelen en de groepsactiviteiten bestaat uit de oplevering van:

Het voornaamste wat ik uit de ideefase heb geleerd, aan de hand van feedback, is dat het goed opstellen van deelvragen een belangrijk punt is. Door dat te doen ontstaat de mogelijk om functie gerichte schetsen te maken wat resulteert in goede oplossingen. Daardoor is het opzetten van een morfologische kaart gemakkelijker net als het keuzeproces daarop volgend. Uiteindelijk zal dit resulteren in een verzorgd en functioneel integraal ontwerp. 

Toepassing
In de volgende blokken ga ik mijn nieuwe kennis zeker gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten