dinsdag 29 oktober 2013
Aanpassing concept
Tijdens de conceptfase was na teamoverleg het concept "actief vervoer" aangepast. Dit hadden we gedaan om twee redenen.
maandag 28 oktober 2013
Feedbackmoment 28-10-2013
De feedback van vandaag is verdeeld in twee delen. Het
eerste deel gaat over de besproken punten met de ontwerpbegeleider (Dhr. G.
Velraeds). Deel twee belijnt de aangegeven punten van de gemeente Vlissingen
tijdens het presenteren.
zaterdag 26 oktober 2013
Verslag conceptfase
Om aan te tonen dat onze concepten voldoen aan het pakket van eisen was een verslag over de conceptfase geschreven. Hierin staat ook toegelicht hoe de concepten binnen de ontwerpvisie en het karakter van Vlissingen vallen. Tot slot was een wegingsmatrix opgesteld in relatie met het pakket van wensen. Hiermee was het keuzeproces voor het beste integrale concept uitgevoerd. Het verslag is te downloaden via de onderstaande link. Met het verslag wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen.
Door het schrijven van het verslag heb ik geleerd de informatie uit de conceptfase om te zetten in een leesbaar document. Het werkt ook als een stukje reflectie op de gemaakte keuzes.
Werkingsmodel onderdeel step
Om een functie in één van de concepten te verduidelijken was een werkingsmodel van het verstelbare stuur mechanisme gemaakt. Dit was gedaan in de werkplaats. Bij het tweede concept was het werkingsmodel al in het schaalmodel verwerkt. Hiermee wil ik DD2 & DD4 aantonen. Zie hieronder de werkingsmodellen.
1:5 schaalmodel concept
Om de verhoudingen en vormgeving van de concepten tastbaar te maken waren modellen op schaal 1:5 gemaakt. Tijdens de bouw kon ook gelijk inspiratie worden opgedaan voor de daadwerkelijke constructie van het prototype. Met deze post wil ik DD2 & DD4 aantonen. Zie hieronder de modellen.
vrijdag 25 oktober 2013
1:1 concepttekening
Om gevoel te krijgen voor de verhoudingen van het uit te werken concept was een tekening op schaal 1:1 gemaakt. Zo was op een duidelijke manier te zien hoe groot het prototype ongeveer gaat worden. Zie hieronder de afbeelding.
Vrijlichaamsschema concept
Het kwantitatief aangeven van krachten op de constructie was ook onderdeel van de conceptfase. Hiervoor was een vrijlichaamsschema van de step getekend. Voor de afmetingen kon er gerefereerd worden naar de maattekeningen. Te verwachten gewichten zijn met een veiligheidsmarge aangegeven als krachten. In de materialisatiefase worden de krachten berekend. Zie hieronder het v.l.s.
Maattekeningen concept
Tijdens de conceptfase was het de bedoeling om ook de maattekeningen voor het concept uit tekenen. Deze zullen in de materialisatiefase worden gebruikt en aangepast met de definitieve maten. Voor het bepalen van de afmetingen was onderzoek gedaan naar de ergonomische maatvoering voor de doelgroep. Zie hieronder de tekeningen.
Onderzoek ergonomische maatvoering
Voor het bepalen van de dimensies die werden toegepast op de step was een onderzoek uitgevoerd naar de ergonomische maatvoering. Zie hieronder de gevonden gegevens en hoe zij relevant zijn voor de afmetingen van de step. De doelgroep is per punt aangegeven.
Schets integraal concept
In deze post is een afbeelding van de uiteindelijke conceptschets te vinden. De tekening geeft de step weer waarbij er is voldaan aan alle eisen uit het programma van eisen & wensen. Deze schets ondersteund het integrale concept op een visuele manier.
zaterdag 19 oktober 2013
Stappenplan 2D krachtenevenwicht
Voor constructie is de opdracht gegeven om een stappenplan te maken voor het opstellen van een twee dimensionale evenwichtsvergelijking. Zie hieronder de uitwerking:
Stappenplan VLS van een systeem
Voor constructie was de opdracht gegeven om een stappenplan te maken voor het opstellen van een vrijlichaamsschema van een twee dimensionaal systeem. Dit stappenplan kan als basis gebruikt worden voor het oplossen van sommen. Zie hieronder de uitwerking:
vrijdag 11 oktober 2013
Practicum materiaalkunde
Tijdens de les zijn er verschillende materialen uitgegeven aan groepjes om te bestuderen. Het was de bedoeling om te kijken naar de eigenschappen van deze materialen om zo inzicht te verwerven naar de mogelijkheden voor gebruik. Er waren sterkte, stijfheid, buigzaamheid en tactiele tests uitgevoerd, maar ook de kleur en geluidsproductie was bekeken. Hieronder zijn de resultaten te vinden van het onderzoekje.
Verslag ideefase
Van de ontwerpbegeleider hadden we de opdracht gekregen om een verslag te maken van de ideefase. Hierin staat beschreven hoe we tot de keuze zijn gekomen van onze integrale ideeën. Het verslag is te downloaden via de onderstaande link.
Dit verslag was een stukje reflectie van de afgelopen twee weken. Leermomenten staan beschreven in de eerder gegeven feedback.
donderdag 10 oktober 2013
Keuze integraal ontwerp
Situatie
Nadat de morfologische kaart was afgerond kon er een integraal idee worden gekozen. Van het idee was een tekening gemaakt met daarbij twee spuugmodelletjes om het beeld te versterken. In totaal moeten er vier integrale ontwerpen worden opgeleverd per groep.
Nadat de morfologische kaart was afgerond kon er een integraal idee worden gekozen. Van het idee was een tekening gemaakt met daarbij twee spuugmodelletjes om het beeld te versterken. In totaal moeten er vier integrale ontwerpen worden opgeleverd per groep.
Morfologische kaart
Feedback ontwerpbegeleider 9-10-2013
Besproken punten:
Doodles ideefase
Situatie
In de ideefase moesten de deelproblemen uit de definitieve probleemstelling worden verhelderd door er oplossingen voor te schetsen.
In de ideefase moesten de deelproblemen uit de definitieve probleemstelling worden verhelderd door er oplossingen voor te schetsen.
maandag 7 oktober 2013
Analyseverslag Versie 2
Deze post bevat het verbeterde analyseverslag als reactie op feedback 1 & feedback 2. Hiermee wil ik DD5: het leervermogen aantonen. Het voornaamste verbeterpunt is de aanpassing van de groepsontwerpvisie.
Ik heb geleerd de feedback te verwerken tot verbeterpunten en deze ook uit te voeren.
Ik heb geleerd de feedback te verwerken tot verbeterpunten en deze ook uit te voeren.
donderdag 3 oktober 2013
Vormtaal opdracht
Het was de bedoeling dat er een wc - rol houder werd gemaakt voor de leerlijn vormgeving. Hiervoor moesten we een bekende ontwerper kiezen als inspiratiebron. Voor mijn ontwerp is dit Dieter Rams geworden, bekend van de Braun producten uit de jaren 50. Rams kenmerk zich door de combinatie van simpele, functionele en esthetische designs. Dit heb ik getracht te vertalen naar mijn wc - rol houder. Zie het resultaat op de afbeelding.
woensdag 2 oktober 2013
Feedback ontwerpbegeleider 2-10-2013
Het volgende is besproken:
Feedback ontwerpbegeleider 1-10-2013
Het volgende is besproken:
Collage vormtaal
Voor de leerlijn vormgeving kregen we de opdracht om een collage te maken van de vormtaal die gebruikt kan worden tijdens het project. Zie hieronder het resultaat:
Abonneren op:
Posts (Atom)